arrow Patiënten login
 
 

Obesitas behandelingen

Omschrijving
Types obesitas
De oorzaken van obesitas
De gevolgen van obesitas

Niet heelkundige behandelingen
Patiëntengroep gewichtscontrole

Chirurgische behandelingen

De laparoscopische maagband
De sleeve gastrectomy
De gastric bypass

Plastische chirurgie


Chirurgische behandelingen

Plastische Chirurgie


Patiënten raadplegen de plastische chirurg als ze, na een periode van gewichtsverlies, een stabiel gewicht bereikt hebben. De plastische chirurgie kan de lichaamscontouren van deze patiënten verbeteren door onder andere de huidoverschotten die door de vermagering ontstaan zijn, te verwijderen. De weefsels zijn na een belangrijke vermagering immers uitgerokken en kunnen uitzakken.

Overzicht van de problemen en de behandelingen die mogelijk zijn:

 

Mogelijke problemen

Mogelijke ingrepen

Borsten

Hangborsten, vaak blijft er niet alleen te veel huid (ptose) maar ook te veel klier- en/of vetweefsel over (hypertrofie) We kunnen de borsten opnaaien (mastopexie) of verkleinen (borstreductie). De littekens zullen peri-areolair, verticaal en/of in een ankervorm zijn.

Buik

Overschot van huid ter hoogte van de buik of verder uitgezakt tot over de pubis of schaamregio. Het huidoverschot kan ook circulair zijn, dwz rondom rond en dus ook op de rug. Buik: abdominoplastie (buikwandcorrectie), al dan niet gecombineerd met een liposuctie en het bij elkaar brengen van de buikwandspieren. Huidoverschot op de rug kan met een circulaire plastie (bodylift) gecorrigeerd worden. Het litteken zal uiteraard lang zijn doch wordt verborgen in de bikinilijn.

Armen

Overschot aan huid vooral aan de binnenzijde van de bovenarmen, dikwijls gepaard met een circulaire vetophoping Armplastie (brachioplastie) en eventueel een liposuctie. Er blijft een longitudinaal litteken over aan de binnenzijde van de bovenarmen.

Dijen

Overschot aan huid aan de binnenzijde van de dijen. Soms ook vetophoping aan de buitenzijde (rijbroek) Dijlift, eventueel geassocieerd met een liposuctie. Het litteken loopt ofwel horizontaal in de liesplooi, ofwel verticaal op de binnenzijde van de dijen.

Gelaat

In het gelaat trekt de huid na vermagering meestal wel goed samen en zijn de gevolgen er miniem Halslift/facelift, kan in geval van belangrijk vetverlies geassocieerd worden met een lipofilling (injectie van vet) ter hoogte van jukbeenderen en/of verschillende plooien. Het quasi onzichtbare litteken wordt achter het oor geplaatst.

De chronologie die in geval van meerdere ingrepen gevolgd wordt hangt vooral af van de keuze die de patiënt zelf maakt. Sommige ingrepen zijn terugbetaald door het RIZIV. Houd er rekening mee dat alleen deze ingrepen recht geven op (een certificaat voor) werkongeschiktheid!

Borsten: indien men goedkeuring bekomt van de RIZIV-geneesheer wordt deze ingreep terugbetaald. Men moet een werkongeschiktheid voorzien van ongeveer 3 tot 4 weken.
Buikwand, armen en dijen: na belangrijke vermagering worden deze ingrepen altijd terugbetaald. De liposuctie die eventueel samen wordt uitgevoerd, wordt nooit terugbetaald!
Men moet rekenen op een arbeidsongeschiktheid van 2 tot 4 weken.
Gelaat: hiervoor is er nooit terugbetaling. Men moet rekenen op een arbeidsongeschiktheid van 2 weken.